År 1904 skrev Robert Mörner det lilla häftet Trädgårdsodling i Jämtland, med undertiteln dess möjligheter och betydelse. Robert Mörner (1866-1961) var under åren 1901-1928 rektor på Birka folkhögskola. I häftet skriver författaren entusiastiskt och sedelärande om några ungdomar som går folkhögskolans trädgårdsutbildning, om de odlingsförhållanden som råder i länet och om en försummad släktgård, där en nyanlagd trädgård gör familjens barn harmoniska!
Trettio år senare, 1934, kom Trädgården i Jämtland och Härjedalen. Författare är Per Zetterström, då trädgårdskonsulent vid Jämtlands läns Hushållningssällskap. Hans bok är en heltäckande handledning i trädgårdsskötsel, och något för de riktigt invigda! Själv bläddrar jag bara i den, och gläds åt fina beskrivningar och vackra växtnamn.
Också Per Zetterström funderar kring trädgårdens ändamål och betydelse för människan:
”Låt oss så tänka oss ett barns uppväxt där hemmet är omgivet av en täppa, om än liten. Hon eller han minnes far, mor och syskon, men minnes även hemmet inbäddat i grönska, minnes syren- och rosenbusken i blomsterskrud, den färgrika blomsterrabatten, gräsmattans svala grönska, minnes björken och rönnen i knoppsprickningstid, i prunkande höstdräkt, rimfrostklädda och snötyngda.”
Kommentera