Svenbjörn Kilander är professor emeritus i historia vid Mittuniversitetet. Han skriver i När tiden byttes ut, 2021, om Norra Jämtland och industrialiseringsprocessen 1850-1906. Ur baksidestexten:
Vad hände i byarna då ”timmerfronten” nådde norra Jämtland vid 1800-talets mitt? Hur påverkades människorna i Alanäs, Frostvikens och Ströms socknar när deras agrara samhällsstruktur utmanades av industrialismens krafter? I När tiden byttes ut granskar historikern Svenbjörn Kilander handeln med skog och egendomar i åtta byar mellan 1850 och 1906. Med transaktionerna som fond belyser han också lokalpolitiska konsekvenser av skogsnäringens hastiga expansion. Bakom utvecklingen anas den svenska staten som alltmer reglerade de privata villkoren. Kilanders analys visar att den populära bilden av ”baggböleriet” som orsak till den ekonomiska omvälvningen är kraftigt förenklad.
Bloggaren har inte läst, men vill berätta att boken finns; bara att bläddra i den väcker intresse. Flera lokala källor tackas här i ett mycket fint förord.
Kommentera