Emilia Nilsson kom trea i Sveriges mästerkock 2019. Hon vann mångas hjärtan och fick, trots att hon inte vann tävlingen, förverkliga sin kokboksidé tack vare Jengel förlag.
Som tredje generationen på sin hemgård har hon växt upp med djurhållning och jakt, och har en stark känsla för sin släkt och för det lokala. Hon är bonden som tar ett morgondopp i älven med sina grisar, som jagar både älg och tjäder, och som har en stor passion för matlagning.
I Pangmat från Silsjönäs, 2019, bjuder hon på lockande recept årstidsvis, med början i vårvintern. Hon skriver om kött, rökning och saltning, om gemenskapen i jakten, om det magiska med toppfågeljakt i krispig luft. Och hon delar med sig av sina tankar om att ta vara på det som finns nära, som bär, svamp och fisk, och om hur viktigt det är att djuren får ett lugnt och långt liv.
Recepten handlar om allt från kolbulle, älgstek och kalvdans, till confiterad griskind, kräftkalas och lockande desserter, som skogshallonsorbet.
Pangmat är en inspirerande kokbok där bloggaren känner, det där vill jag testa! Bokens mycket vackra bilder är tagna av fotografen Babbi.
Kommentera